söndag 8 juli 2007

Libyen, med den största öknen i Afrika, har äntligen öppnat sig för turister

Libyen har länge varit ett otillgängligt land för utländska turister, men nu öppnar landet försiktigt sina dörrar. Fortfarande har endast ett fåtal turister upptäckt möjligheten att bekanta sig med antika romerska och grekiska städer och monument.

Libyen består till 90 % av öken.
På våra rundturer tar vi med turistgrupper på ökensafari och besök på historiska orter.
Vana ökenvandrare guidar gruppen genom till synes identiska sanddyner; tuareks insvepta i sina färggranna tyger och berber som kan läsa öken genom färgen på sandkornen.

Turerna anpassas efter gruppens önskemål, både vad gäller längd och innehåll. Samtliga platser som presenteras här nedan upptogs på UNESCO´s världsarvslista i början på 1980-talet.


Sabratha med sina ruiner efter romanska teatrar. Den antika staden Sabratha (Jamahiriya) i nordvästra Libyen, ungefär 70 km väster om huvudstaden Tripoli är både en arkeologisk och modern liten stad. Idag bor där 100.000 invånare. 1982 upptogs Sabratha på UNESCO´s världsarvslista.
Fenicierna grundade staden grundades omkring 500 f. Kr. Sabratha fungerade länge som en handelsplats för varor från Afrika, och blev sedemera en del av romarriket.


Den antika staden Leptis Magna (arabiska Lebda) upptogs även den på UNESCO:s världsarvslista 1982.
Staden som grundades av feniciska kolonister omkring 1100 f.Kr. blev betydelsefull först när Karthago blev en maktfaktor i Medelhavsområdet på 300-talet f.Kr. Som en del av Romarriket blev staden senare en av de viktigare handelsstäderna. Under kejsaren Septimius Severus räknades staden som provinsen Afrikas tredje största stad, efter Alexandria och Karthago.

Idag har Leptis Magna några av de mest imponerande ruinerna från det romerska rikets tid, med exempelvis amfiteater, tempel och romerska bad. 2005 upptäcktes gladiatormosaik, som av forskare betraktas som ”ett mästerverk jämförbart med Alexandermosaiken i Pompeji”.

Den forntida staden Cyrene grundades runt 630 f.Kr. av greker från Thera.. Fram till 450 f Kr styrdes staden av kungar som gjorde lysande affärer med Grekland, Sicilien och Egypten, bland annat med en medicinalväxt kallad silfion. Staden, som övertagits både av egyptier och romare, omnämns i Bibelns evangelier, där en Simon från Kyrene bär korset.



I bergsområdet Jebel Acacus finns mängder av grottmålningar, några så gamla som 12.000 år. De ristade bilderna på bergen föreställer jakt, festlighetr, djur och älskog. Detta är ett av de bästa områdena för trekking, då de höga bergen erbjuder skugga och fast mark att snabbt cykla upp längs.



Beduingruppen Tuarek figurerar allt oftare i media invirade i färgstarka tyger som skyddar mot hettan i öknen. I oktober varje år arrangerar Libyens Tuarekbefolkning en stor festival, dit de bjuder Tuareks från grannländerna. Under den tre dagar långa festivalen spelar man musik och dansar, och det hela filmas av flera TV-team. På senare år har festivalen även lockat utländska turister.

Free Hit Counter

Free Counter


BloggRegistret.se